Paylaş | 18 Ekim 2024
Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Konseyinin Birlikte Yürüttüğü “Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi” kapsamında geliştirilen İletişim Stratejisi çerçevesinde Basını Bilgilendirme Toplantısı 18 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da bir otelde düzenlendi.
Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Başkan Kadir Özkaya’ya Anayasa Mahkemesi Başkanvekilleri Hasan Tahsin Gökcan ve Basri Bağcı eşlik etti.
Toplantı Başkan Kadir Özkaya’nın açış konuşmalarıyla başladı. Başkan Özkaya, toplantının Anayasa Mahkemesi ve basın organları arasındaki iş birliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi. Konuşmasında Anayasa Mahkemesinin temel hak ve özgürlüklere ilişkin standartları koruma ve geliştirme yönünde çok önemli görev ifa ettiğini vurgulayan Başkan Özkaya, “Anayasa Mahkemesi, mülkiyet hakkından ifade özgürlüğüne, eğitim hakkından sendika hakkına kadar bireysel başvuru kapsamındaki anayasal hak ve özgürlüklere ilişkin standartları belirlemiş ve bireysel başvurunun etkili bir hak arama yolu olarak kullanılmasını sağlamıştır.” şeklinde sözlerine devam etti.
Başkan Özkaya, bireysel başvuru yolunun hayata geçmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde Türkiye aleyhine yapılan başvuruların ve AİHM tarafından Türkiye aleyhine verilen ihlal kararlarının sayısında da önemli ölçüde azalmalar olduğuna değindi. Bireysel başvurunun hukuk tarihimiz adına atılan büyük bir adım ve bir başarı öyküsü olduğunu dile getiren Başkan Özkaya, bu başarı öyküsünün paydaşlarından birinin de basın olduğunu hatırlatarak “Anayasa Mahkemesi olarak bizim aldığımız kararlar ne kadar önemli ise bu kararların kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılması da son derece önemlidir.” dedi.
Genel olarak mahkeme kararlarının uzun ve karmaşık olabildiğine, soyut ifadeler ve hukuksal terimler içerebildiğine dikkati çeken Başkan Özkaya, zaman zaman kararların anlaşılamaması ya da yanlış anlaşılması gibi olumsuzluklar yaşandığını belirtti. Kararları doğru aktarma konusunda basın mensupları ile iş birliğinin önemini vurgulayan Başkan Özkaya, Anayasa Mahkemesinin basın mensuplarına kararların doğru anlaşılması ve aktarılması noktasında her türlü desteğe açık olduğunu ifade etti.
Başkan Özkaya konuşmasının sonunda Anayasa Mahkemesinin yapısına ve çalışma düzenine ilişkin bilgiler paylaştı, ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Başkan Kadir Özkaya’nın konuşmasının ardından Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Azaklı’nın yönettiği bilgilendirme oturumuna geçildi. Oturum, Genel Sekreter Murat Azaklı’nın Anayasa Mahkemesinin yapısı, iş yükü ve bireysel başvuru kararlarının objektif etkisi hakkındaki açıklamalarıyla başladı. Başraportörlerin kendi birimlerinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin bilgiler verdiği oturumda ilk olarak Komisyonlar Başraportörü Mehmet Sadık Yamlı, bireysel başvuruya ilişkin kabul edilebilirlik kriterlerine değindi. Ardından Bölümler Başraportörü Akif Yıldırım, Bölümlerin işleyişi hakkında bilgiler vererek kamuoyunca yanlış anlaşılabilen ve birbiriyle karıştırılabilen “başvurunun reddi, başvurunun kabul edilemezliği ve hak ihlali” kavramlarına açıklık getirdi. Genel Kurul Başraportörü Volkan Has ise norm denetimi kapsamındaki iptal ve itiraz davalarının incelenmesine ilişkin açıklamalar yaptı. Sonrasında Araştırma ve İçtihat Birimi Başraportörü Abdullah Çelik, Anayasa Mahkemesinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin genel bilgiler vererek değerlendirmelerde bulundu. Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Aydın’ın Anayasa Mahkemesinin uluslararası çalışmaları ve Avrupa Konseyi ile ilişkileri hakkında bilgiler paylaştığı toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.