Paylaş | 09 Şubat 2021
Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan için Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda andiçme töreni düzenlendi.
Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yüksek yargı organlarının üyeleri ve davetliler katıldı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, başkanvekilleri ve yeni üye İrfan Fidan konukları kapıda karşıladı. Kovid-19 önlemleri kapsamında gerçekleştirilen törene sınırlı sayıda davetli alındı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmasını yapan Başkan Arslan, İrfan Fidan’ı tebrik ederek yeni görevinde başarılar diledi.
“İstiklâl Marşı bir bağımsızlık manifestosudur.”
2021’in TBMM tarafından “İstiklâl Marşı Yılı” kabul edilmesi nedeniyle konuşmasının bir bölümünü bu konuya ayıran Başkan Arslan, millî marşımızın Anayasa’da güvence altına alınan ve toplumu bütünleştiren bir sembol olduğuna vurgu yaparak “İstiklâl Marşı bir bağımsızlık manifestosudur.” dedi.
Anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayan üstün hukuk kuralları olduğunun altını çizen Başkan Arslan, hukukun üstünlüğüne saygı ve bunun gereği olan Anayasa’ya sadakatin aynı zamanda İstiklâl Marşı’na vefanın ve onun ruhuna bağlılığın da zorunlu bir sonucu olduğunu ifade etti.
“Anayasa’ya göre egemenliği kullanan yetkili organlardan biri de Anayasa Mahkemesidir.”
Anayasa’ya göre egemenliği kullanan yetkili organlardan birinin de Anayasa Mahkemesi olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, bireysel başvurunun hukuk sistemimizde gerçekleştirilen önemli bir reform ve kazanım olduğunun altını çizdi. Başkan Arslan, kaynağını doğrudan Anayasa’dan alan nihai ve en etkili ulusal hak arama yolu olan bireysel başvurunun ülkemizde başarıyla uygulandığını belirterek Avrupa ülkelerine göre yüksek olan başvuru sayısının karşılanabildiğine ilişkin istatistiksel verileri paylaştı. Anayasa Mahkemesinin kararlarıyla, anayasal haklar ve hukukun üstünlüğü temelindeki standartları yükselttiğine değinen Başkan Arslan, kararların uygulanması hususunda bazı sorunların ortaya çıkabildiğine işaret etti.
“İdari ve yargısal makamlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamakla yükümlüdür.”
Anayasa Mahkemesi kararlarının icrasının mahkemelerin takdir ve tercihine bağlı olmayan, Kanun’dan kaynaklanan bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Başkan Arslan, ihlali ortadan kaldırmak ve benzeri ihlallerin önlenmesini sağlamak için “Anayasa’nın 153. ve 6216 sayılı Kanun’un 50. maddeleri karşısında idari ve yargısal makamlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamakla yükümlüdür.” dedi.
Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ve uygulanma zorunluluğunun anayasal hak ve özgürlüklerin korunmasının da güvencesi olduğunu ifade eden Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının Anayasa’yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebileceğini, Anayasa’nın anlamsız hâle geldiği, bireylerin ve toplumun hukuka ve devlete olan güveninin sarsıldığı yerde toplumu bir arada tutan değerleri korumanın da mümkün olmayacağını kaydetti.
Hak eksenli bir yaklaşımı benimseyerek ortak anayasal değerlerimizin hayata geçirilmesi için büyük bir çaba gösteren Anayasa Mahkemesinin Anayasa’da yer alan adalet, eşitlik, temel hak ve özgürlükler, egemenlik, bağımsızlık ve demokratik hukuk devleti gibi küllî değerleri korumanın gayreti içinde olduğunu ifade eden Başkan Arslan, konuşmasının sonunda insanlığı derinden etkileyen salgına rağmen fedakârca çalışan başkanvekillerine, üyelere, raportörlere ve tüm çalışanlara teşekkür etti.
Başkan Zühtü Arslan'ın konuşmasının ardından öz geçmişi okunan yeni üye İrfan Fidan ant içti. Tören, Başkan Arslan tarafından İrfan Fidan’a kisvesinin giydirilmesiyle son buldu.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.